Menu
BLOG

Kako tražiti povišicu plaće?

Slika naslovnice za članak kako tražiti i dobiti povišicu

Kako tražiti povišicu plaće i zaista je dobiti? Ovo je pitanje s kojim se susreću sve osobe koje duže vrijeme rade za poslodavca. Nakon nekog vremena, obično dođe trenutak za zatražiti povišicu na poslu.

Kad se trudiš, radiš i ostvaruješ rezultate, skroz je u redu da za to budeš primjereno plaćena. Ali, nikad nećeš dobiti ono što očekuješ ako to ne zatražiš i ako se nisi spremna boriti da to i dobiješ.

Prije nego zatražiš povišicu, predlažem ti da se jako dobro pripremiš. Dobra priprema zlata vrijedi, a u slučaju traženja povišice, to je doslovno tako.

Kako dobiti povišicu na poslu?

Cilj razgovora o povećanju plaće bi trebao biti da na kraju razgovora zaista dobiješ veću plaću. Također, u slučaju da je ne dobiješ, razgovor treba teći na način da ne pokvariš odnos s nadređenom osobom.

Najgori scenarij se dogodi kad razgovor o povišici plaće bude toliko loš da osoba koja traži povišicu na kraju dobije otkaz. Ako čitaš ovo, vjerujem da ne želiš da razgovor ima poruku “ili povišica – ili odlazim!”.

Pregovori o povećanju plaće

Razgovor o povećanju plaće zahtijeva da naučiš nešto o pregovaranju. Znati pregovarati je kritična vještina potrebna za svakodnevni posao i život, ne samo kod razgovora o povišici. Razgovor želiš voditi na način da na kraju dobiješ, a da se osoba s kojom razgovaraš ne osjeća kao gubitnik. Dakle, rezultat razgovora treba biti win-win. Obje strane dobijaju.

Je li moguće elegantno ispregovarati povećanje plaće?

Totalno je moguće pregovarati o povišici i dobiti povišicu na elegantan, ali moćan način. Bez ikakvih teških riječi, svađe i natezanja. Zapravo, do teških riječi i natezanja, u ovom procesu nikad ne bi smjelo doći.

Kako ne razgovarati o povišici?

Tijekom dugogodišnjeg iskustva, primjetila sam da su radnici skloni doći poslodavcu s negativnim stavom i napadačkim riječnikom započeti razgovor o vlastitim problemima, “skupom životu”, o tome kako trebaju djeci kupiti ovo ili ono… Sve je to OK, ali koliko god ti se tvoji problemi činili jako važni, to nisu nikakvi argumenti za dobiti povišicu.

Dakle, kad ideš razgovarati o povišici, nemoj napraviti sljedeće:

 • Nemoj doći s negativnim stavom, nabrušena i svađalački raspoložena.
 • Ne dolazi bez prave pripreme.
 • Nemoj pričati o vlastitim problemima, “skupoći života” i krovu koji prokišnjava.
 • Nema veze što na tom poslu radiš već 2 ili 3 godine, to nije dobar argument.
 • Nemoj govoriti o tome kako je taj posao zapravo pretežak, loš i zapravo uopće nije za tebe, ali eto ti to ipak radiš pa očekuješ da te plate više.
 • Nikad nemoj postaviti pitanje u formi – “Mogu li dobiti povišicu?” ili “Kad ću ja dobiti povišicu?”. Na taj način povećavaš mogućnost da ti poslodavac jednostavno kaže NE i glatko te odbije, bez mogućnosti nastavka razgovora.
 • Nemoj pretpostavljati da tvoj poslodavac ili nadređeni zna koliki je tvoj doprinos na poslu i kakvi su ti rezultati. Ljudi su često preopterećeni i zauzeti svojim poslom i dnevnim izazovima pa ćeš se trebati dobro pripremiti kako bi prezentirala svoj slučaj.

Kako pristupiti traženju povišice?

Pripremi se dobro, pripremi strategiju za razgovor. To znači sljedeće:

 • Napravi istraživanje vazano za vrijednost posla koji obavljaš na tržištu rada, a još važnije, vrijednost koju donosiš poslodavcu. Također, izračunaj koliko bi poslodavca koštalo da sad mora zaposliti nekog drugog umjesto tebe (potraga za kandidatom, trening, razlika u plaći…).
 • Budi spremna sve to konkretno i staloženo prezentirati. Posebno dio u vezi kojeg osjećaš da nisi dovoljno plaćena. Dobro se pripremi i uvježbaj što ćeš reći, to će ti dati dodatno samopouzdanje i vjeru u vlastitu vrijednost.
 • Traži plaću za posao koji trenutno obavljaš, osobito ako ti se u posljednje vrijeme proširila odgovornost i ako si dobila nove zadatke koje prije nisi imala. Naprimjer, ako si preuzela posao od kolege ili nadređenog koji je napustio posao ili je prešao na drugu poziciju. To može biti izvrstan argument, osobito ako si se odlično snašla u novoj ulozi. U tom slučaju možeš reći kako činkovito obavljaš posao na XX poziciji već X mjeseci te se osjećaš spremno preuzeti tu poziciju i formalno. Objasni da osjećaš da možeš rasti na toj poziciji i stvoriti dodatnu vrijednost.
 • Na razgovor o povišici dođi puna energije, naspavana, nasmijana, odmorna i opuštena, puna samopouzdanja, odlučna i svjesna svoje vrijednosti.
Što ako još nisi spremna?

Ako nakon svega pročitanog shvatiš da ipak još nisi spremna za razgovor o povećanju plaće, nastavi se pripremati. Pokazuj inicijativu i donosi dodatnu vrijednost na poslu koji trenutno obavljaš. Samoinicijativno preuzimaj poslove više razine kako bi imala više argumenata kod pregovora. Obavljaj zadatke profesionalno, na vrijeme i radi na svom znanju, vještinama, a osobito na međuljudskim odnosima. I ne zaboravi voditi evidenciju, bilježiti svoja postignuća kako bi bila “naoružana” argumentima kad budeš spremna ili se pojavi prilika.

Poveži se sa mnom na INSTAGRAMU!

Ines XX

No Comments

  Leave a Reply